Forslag til kompensasjonsordning
Vi har sett på mulige tiltak som kan hjelpe både arrangører, kunstnere/artister tekniske leverandører som jobber med kunst- og kulturarrangementer i Norge å komme seg igjennom forbudsperioden for arrangementer som er pålagt i forbindelse med korona pandemien.
Myndighetene har allerede kommet med tiltak som hjelper med betaling av ansatte og frilansere, i form av en stor forbedring av permisjons-regler/kompensasjon og også dagpenger til frilansere. Det er også til stor hjelp at tilskudd til kulturarrangementer fra kulturrådet, kommuner og andre offentlige instanser ikke må tilbakebetales hvis arrangementet ikke blir gjennomført pga korona. Myndighetene har også tillatt utsatt betaling av merverdiavgift og arbeidsgiveravgift, og åpnet for garantiordninger og hjelp til lånefinansiering for selskaper med likviditetsproblemer.
Et gjenstående problem er arrangørenes, og dermed kunstnernes og de tekniske leverandørenes, planleggingshorisont. Arrangører som festivaler og scener er hovedoppdragsgivere for både kunstnere og tekniske leverandører i Norge og sysselsetter tusenvis av frilansere gjennom oppdrag hvert år. I dag vet vi veldig lite om hvor lenge «unntakstilstanden» vil vare, og det er derfor veldig vanskelig for arrangørene å planlegge arrangementer fram i tid. Det synes nå opplagt at arrangementer som skal skje i mars, april og mai mest sannsynlig må avlyses, men hva skjer etter denne perioden? Med dagens usikkerhet, er det veldig sannsynlig at mange arrangementer som har vært under planlegging må legges på is, noe som kan føre til at ordreboken for kunstnere og tekniske leverandører tørker helt ut. Hvis alle aktører legger ned sine aktiviteter helt, vil det ta lang tid å mobilisere dem igjen, delvis på grunn av konkurser, og delvis på grunn av at mange vil måtte omstille seg til å gjøre andre ting og derfor ikke vil være tilgjengelig for kulturarrangementer den dagen samfunnet normaliserer seg. Dette kan føre til at det vil ta lang tid før arrangementskapasiteten innen kunst og kultur er gjenopprettet. Vårt forlag har som hovedmål å holde kulturproduksjon på det frie feltet i Norge i live og sikre kontinuerlig sysselsetting i kulturbransjen gjennom vanskelig tid.
For å kunne holde kapasiteten i live til tross for at det ikke skjer noen arrangementer i nærmeste framtid, kunne det vært fornuftig å etablere en kompensasjonsordning som kommer disse aktørene til gode, og som ikke minst kan redusere deres risiko ved å fortsette å planlegge prosjekter for framtiden.
I de fleste kontrakter i dag er det et force majeure element som gjør at alle betalingsforpliktelser bortfaller hvis arrangementet blir avlyst av faktorer utenfor aktørenes kontroll (force majeure). Å inngå kontrakter for arrangementer i framtiden, spesielt kommende sommer eller høst, blir vanskelig da alle parter vet at alt fort kan falle i grus fordi pandemien ikke er over, eller fordi noen av partene har gått konkurs i mellomtiden og ikke vil være i stand til å oppfylle sine forpliktelser.
En måte å lette denne utfordringen på, kan være at kontraktene inneholder en klausul om at artistene og tekniske leverandører vil være berettiget til en avbestillingsbetaling, en prosentandel av kontraktssummen, hvis arrangementet blir avlyst. Hvis de i tillegg kunne få denne avbestillingsbetalingen forhåndsbetalt, ville det redusere deres risiko betydelig, og også gi dem en bedre likviditet i en vanskelig situasjon, noe som vil øke sannsynligheten for at de kommer seg igjennom krisen uten å gå konkurs. Utfordringen er at arrangørenes økonomi heller ikke er solid, og de fleste arrangører kan derfor ikke påta seg en slik forpliktelse uten at de får en eller annen form for garantier eller kompensasjon fra det offentlige. Vi foreslår derfor at det kan gis offentlig kompensasjon for å dekke arrangørenes forpliktelser i forbindelse med avbestillingsbetaling til kunstnere, artister og tekniske leverandører.
Hvilken prosentsats en slik garantert betaling (kompensasjon for avlysning) burde ligge på, avhenger av bransjen. For tekniske leverandører, som har store utgifter til lagerleie og høye finanskostnader knyttet til dyrt teknisk utstyr, trenger rundt 25% dekning for å få hjulene til å gå rundt.
For kunstnere hvor man bestiller bestillingsverk, bør garantien være høy, minst like høy som dagpengene for frilansere siden deres alternativ til å produsere et nytt verk som de kanskje ikke får betalt for er å gå på dagpenger. For kunstnere som allerede har et ferdig verk og for teknikere som ikke trenger mye tid til å forberede et prosjekt bør garantien være lav gitt at disse kan motta permisjonspenger / dagpenger i stedet hvis prosjektet blir kansellert, og de må ikke legge mye arbeidsinnsats i prosjektet på forhånd.
Vi må presisere at dette ikke bare gjelder for konsertarrangører.
Vi heier på alle fantastiske talenter i vår kulturbransje! Stå på!
Beste hilsen,
Anastasia og Frank Isachsen